Leave Here

Wednesday, 28 November 2018

Wednesday, 21 November 2018

Wednesday, 14 November 2018

Sunday, 21 October 2018

Jangan Main Tulis Saja


baru baru ni ada lah sorang kawan aku ni memberikan link akaun instagram, twitter dan facebook yang dihasilkan oleh girlfriend kawan kepada kawan aku tadi. beria ria dia suruh aku stalk satu persatu post dalam setiap media sosial perempuan yang cun melecun tu. aku memang suka habiskan masa dekat facebook, instagram, twitter dan sebagainya ni terutamanya yang memarkan info kesihatan yang menarik macam di facebook ada page Khairul Yoi, Dr Rafidah Abdullah, Che Puteh Osman dan kalau di twitter ada team doktor yang selalu share info berguna dalam bidang masing masing. 

okey berbalik pada cerita tadi, aku memang tak larat nak stalk setiap post sebab terlampau banyak, panjang dan agak membosankan! sebab apa ? semua pasal couple, ya mengenai percintaan dia. jadi aku pun review setakat mana yang aku mampu sahaja. jadi bila aku cakap dekat kawan aku yang aku dah baca post post dia, kawan aku tanya :

"apa pendapat kau mengenai perempuan ni dan percintaan kawan aku ni? sweet kan?" 
aku pun menjawab :
"biasa je lah, baca sikit mampu la baca banyak tak mampu sebab geli. aku ingatkan dah kahwin rupanya belum tapi post macam dah kahwin 10tahun." 
 tergelak kawan aku tu. lepastu dia cakap :
sebenarnya ramai yang hentam dia balik dekat komen tu. terlalu mendedahkan privacy dan kisah cinta, sampai ramai pulak yang meluat. aku ada baca komen yang menghentam dan ada jugak yang menasihati supaya tidak terlalu show off. tapi memang funnylah baca komen komen tu.

bagi aku media sosial ni memang tempat kita berkongsi, meluahkan dan berhubung. tapi tak dinafikanlah ada yang menggunakan media sosial ni yang menjadikan media sosial ni sebagai tempat menghentam orang ataupun tempat untuk memaparkan sesuatu yang tidak sesuai dipaparkan di internet. sebenarnya memang berlambak kisah rentetan cinta kat media sosial sekarang ni jadi aku tak salahkan perempuan tu tadi. 

aku setuju dengan kawan aku tadi, terlalu mendedahkan privacy pun tak elok juga. apa kata reserved privacy tersebut. bukanya apa, bila dah terlampau terdedah, bergoleklah bahaya datang nanti.

bukan sahaja di facebook, twitter, instagram tapi dekat blog pun ada. ramai blogger yang mengekspresi luahan jiwa di blog. blog ni memang hak kita, kita bebas untuk tulis apa sahaja tapi privacy kena juga jaga. tak bolehlah tulis secara detail mengenai diri kita dalam blog ni. bukan apa, dari orang lain taktahu details pun boleh tahu details. 
bila menulis ni kena berhati hati sebab bukan semua orang faham untuk siapa yang kita tujukan, apa yang sebenarnya kita nak tujukan.

  • kadang kadang kita nak bagi inspirasi dekat orang lain tapi ada yang salah faham cakap kita nak menunjuk

  • kadang kadang kita nak berkongsi kegembiraan dengan kekasih tapi mungkin ada yang dengki


aku ingin katakan di sini, untuk diri sendiri dan semua pembaca yang membaca post ni, jagalahh ruang privacy masing masing supaya tidak disalah ertikan. jangan terlampau show off kisah cinta yang belum tentu jadi. buat yang dah berkahwin, jangan terlampau berkongsi kisah rumah tangga anda. kongsilah perkara perkara yang boleh menjadikan isnpirasi kepada orang lain

ambillah nasihat ini dari sudut positif. biarlah jadi low profile, itukan lebih bagus. 

Thursday, 18 October 2018

WAJIB BACA ! GIRL'S LOGIC


when she doesnt send you any message, she's waiting message form you
if she's mad at you and leaves, follow her
when she's quiet, take care of her and ask happened
when she pushes you away, twist her arm (maksud aku untuk yang dah berkahwin)
when she wants you to stay away from her, hold her tight in your arms
when she tells you to leave, stay
 when she's say "go ahead" thats mean a NO. she's not giving you a permission to do what you want to do ; she is daring you to go ahead and try it. Or she is giving you time to change what you've just said
when she says " give me five minutes" it means it would take her an hour or so, you know she might take forever but always remember that she just wants to look beautiful in your eyes, so be patient.
when she says "you are not wearing THAT, are you?" it could be either she does not like it or it is not appropriate for the occasion. regardless the case, it simply means "U ARE NOT WEARING THAT!", so run and change.
when she use the phrase "listen to me!!" she is giving you a second chance to engage in the conversation but when she she's using "are you listening??" u are dead. she will make sure the evening is going to be unpleasant for you. 
when a woman says "whatever" during a fight, it means that she doesn't want to talk to you anymore because you are pathetic. at this point u should be very worried. don't let her alone, even if she is pushing you away because they have caves that has a sign that states "i need to talk"

*****CREDIT : TWITTER*****

Sunday, 14 October 2018

DIA CURANG... AKU KOYAK, DIA RETAK


Dia Curang
Aku Koyak
Dia Retak.
Ya Begitulah

hai guys kalau korang rasa ni entri aku putus cinta, korang salah. HAHAHAHAHA.
For me, kisah cinta aku terlalu personal untuk diceritakan disini melainkan kalau ada pengajaran yang korang boleh ambik.

this is short entry

pagi tadi aku pergi kedai runcit dekat dengan rumah, sebab nak pergi kedai je so aku ride lah motor. masa aku dah beli barang, aku letak my phone dekat raga motor (PLEASE JANGAN TIRU, BAHAYA)
atas kelalaian aku sendiri, entah macam mana phone aku boleh termasuk celah celah raga besi dan dengan lajunya menggelongsor ke bawah melalui body motor aku dan akhirnyaaaa
PLAPPPPPP 
Jatuh ke jalan tar. 

Phone aku curang dengan aku.

dia cium jalan tar depan mata aku sendiri

aku koyak
dia retak

okey guys, sila tuju lagu dekat aku yang paling sesuai dengan aku sekarang

*koyak : hati sakit

Thursday, 11 October 2018

BULI SIBER DAN BAHAYANYA CURIOUS CAT

CREDIT : GOOGLE IMAGE

DEFINISI BULI SIBER :
gangguan yang berterusan, sebarang penghinaan yang berterusan, sebarang penghinaan yang dilakukan di alam siber iaitu internet, tanpa wayar atau telefon ke atasan remaja. pembuli di alam siber lebih agresif kerana identiti mereka yang tidak deketahui (AITI CYBER SAFETY)
CREDIT : 100% COPY DARI http://masalahsiberbuli.blogspot.com/
 Hi. Korang pernah kena buli siber tak ? Kali ni aku nak update pasal kawan aku yang jadi mangsa siber buli atau buli siber ni...

Alkisahnya macamni, ada satu malam ni aku main whatsapp sebelum tidur dan tiba tiba aku dapat whatsapp dari kawan aku si diyana. mesejnya agak serious. aku dari hampir terlelap kerana penat di siang hari terus segar baca whatsapp dia. aku tak sempat nak screenshot sebab bukan jenis aku screenshot conversation tak penting tapi aku masih ingat perbualan kami malam tu di whatsapp.

Dia cakap yang dia kena kacau dekat akaun curious cat. WHATTTTTTTTT ?
OK wait, korang tau apa itu curious cat ? yang biasa main twitter dia tahu lah curious cat ni apa. curious cat ni adalah satu aplikasi atau laman sosial yang digunakan untuk orang lain menyatakan pendapat atau untuk tanya soalan dekat kita dan boleh disambungkan ke twitter. Alaaaa senang cakap, serupa macam Sarahah yang orang selalu main dekat Instagram tu.
Tapi sejujurnya aku memang tak berkenan dengan curious cat ni sebab orang lain boleh jadi anonymous. Hehhh amende la kan ?
so this is the logo of curious cat

Okey, berbalik pada cerita tadi...
Kawan aku si diyana ni dapat questions dekat curious cat tapi tu bukan soalan more kepada makian. that anonymous tu tuduh kawan aku ni dm pakwe dia. jadi kawan aku ni chill dulu jawab soalan tu dengan tenang, slow talk baek punya.
and then dapat lagi soalan, kali ni guna bahasa kasar macam perkataan "bohsia" (maaf atas penggunaan perkataan ni)
kali ni dia dah tak boleh chill. dia terus tweet meroyan dan malam tu jugak dia deactive akaun twitter dan curious cat. Instagram pun sama

Nampak macam simple je kan ? tapi kita taktahu macam mana keadaan emosi mangsa buli siber ni. bagi aku ni dah melampau kalau sampai orang tu tutup akaun dia.

aku nasihatkan dia supaya jangan layan soalan soalan macamtu kalau betul dia takde dm pakwe orang. dan diyana ni memang betul betul nafikan yang dia takde dm lelaki selain perempuan je. okeylah bukan dia yang salah (mungkin)
sekarang ni dia dah serik nak main akaun tu lagi.

aku buat entry ni bukan aku nak backup kawan aku sebab aku pun dengar sebelah pihak je, tapi nak share dengan korang bahayanya buli siber ni. dulu aku tak ambik port sangat kes buli siber ni bila kaawan aku sendiri yang kena barulah aku nak concern. baru aku sedar ni merupakan salah satu jenayah.

aku bukanlah arif sangat kalau nak ulas atau cerita panjang mengenai buli siber ni tapi aku cuma nak ingatkan dekat semua yang baca blog ni yang buli siber tu wujud gais. kalau bukan diri sendiri yang kena, mungkin kawan kita atau family kita sendiri. sekarang zaman makin canggih, macam macam aplikasi yang muncul dan tak kurang jugak hebatnya dekat media sosial ni jadi kita kena lebih berhati hati.


bagi aku, masyarakat sekarang kurang didedahkan dengan buli siber ni. mungkin mak ayah kita yang gunakan media sosial taktahu pun pasal buli siber ni, adik beradik kita dan kawan kawan kita jugak. jadi yang dah ada kesedaran tu, tolonglah sama sama tunjukkan mereka mengenai buli siber ni. ajarkan jugak mereka tentang internet safety. takpayah berdebat kenapa benda ni penting, terus je buat sebab memang penting.

Last sekali, bagi aku akaun macam sarahah dan curious cat tu takperlu buat selagi keadaan mendesak. kita susah nak trace kalau diorang menyamar jadi anon.
ntah ntah "anon" yang serang korang tu dari kenalan korang jugak. siapa tahu kan ? zaman sekarang bukan semua orang  baik baik. kita kena hati. kita taktahu siapa yang baik hati siapa yang busuk hati.
*********
aku mintak maaf tulisan aku ni berterabur sebabnya aku stuck dekat pertengahan jalan dan aku bantai je sebab aku dah lost. 

so siapa siapa yang pernah kena buli siber ni marilah berkongsi pendapat, pengalaman atau pesanan.
mungkin ada diantara pembaca blog aku ni yang tengah cari solution dan tiba tiba nampak komen murni korang, secara tak langsung korang dah tolong orang.
nak share tips elakkan dari jadi mangsa buli siber pun boleh. 

Sunday, 7 October 2018

Cita Cita Yang Terkubur

Hai guys. Harini aku nak cerita mengenai cita cita yang terkubur. Hahahahaha actually aku tak sure perkataan "terkubur" tu sesuai atau tak...sebenarnya hari ni aku nak share my list cita cita. alkisahnya,saja kemas bilik petang tadi, ntah macam mana boleh terjumpa buku diari masa sekolah rendah dulu. dalam tu aku ada tulis apa cita cita aku dan aku rasa tak salah kalau aku share dekat sini

okey guys korang ingat lagi tak mula mula sekali cita cita korang ? korang ada cita - cita since umur berapa ?

  • JURUTERBANG 

aku start ada cita cita sejak umur 5 tahun. masa umur 5 tahun aku dah bersekolah dan masa tu my teacher asked me :
"dah besar nanti nak jadi apa"
"saya nak jadi juruterbang cikgu, boleh terbang jauh"
HAHAHAHAHAHA TOO YOUNG TOO DUMB 
tapi takpelah kan masatu budak budak lagi. semua cita cita nampak mudah. aku simpan cita cita ni sampai ke sekolah rendah. seingat aku sampai aku darjah 5 kot.

  • MODEL

masa aku darjah 5 masatu tahun 2005, aku selalu tengok cerita project runway. kalau korang tak ingat, boleh google. Masatu season pertama kalau tak silap aku. 
since that day, aku simpan cita cita nak jadi model HAHAHA. I dont know why tapi masatu aku selalu berangan yang aku ni akan jadi model nanti. masa umur tu, aku dah start jaga muka dan jaga rambut. kalau pergi keluar, aku akan makesure, aku pakai baju cantik cantik hahaha fuhhhh zaman tu kemain lagi aku ye.

oh ya, maksud aku jaga muka tu bukanlah main make up atau pakai skincare...maksud aku, masatu aku selalu pakai bedak compact haha. bukan bedak mahal ye guys, bedak yang murah. aku jugak dah start bawak bedak pergi sekolah masatu. fuhhh penangan nak jadi model punya pasal. 

aku bawak cita-cita aku ni sampai ke darjah 6. sekejap je cita cita aku ni bertahan

  • PAKAR BEDAH
Okey, masa darjah 6 aku masuk kelab medik (aku tak ingat apa nama penuh kelab ni). dekat kelab ni aku banyak didedahkan dengan kerjaya seorang doktor. dan yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku terpengaruh lagi. aku tukar cita cita aku dari nak jadi seorang supermodel international kepada seorang pakar bedah. and masa tu jugak aku terpengaruh dengan cerita cinta medik. i will insert the picture below for those yang dah lupa atau adik adik yang tak pernah tengok cerita ni
credit : google image
aku tak ingat ni cerita tahun bila tapi aku memang terpengaruh dengan cerita ni. aku simpan cita-cita aku ni sampai ke sekolah menengah. masatu aku taktahu lagi laluan/realiti sebenar kerjaya seorang doktor ni. aku cuma didedahkan dengan perkara yang indah indah je dan gaji yang besar.

  • PEGUAM
masa sekolah menengah, aku masuk sekolah agama. di tingkatan 1 aku setia lagi dengan cita cita aku ni sampai lah aku tingkatan 2. aku ingat lagi masatu, cikgu kaunseling ada buat sesi laluan kerjaya dan cikgu aku cakap 
"kalau nak jadi doktor, tak boleh teruskan sekolah sini. lepas tingkatan 3 kena keluar cari sekolah yang ada aliran sains sebab nak jadi doktor mesti dari aliran sains dan sekolah ni takde aliran sains"
mula-mula aku plan lepas pmr aku nak tukar sekolah, cari sekolah yang ada aliran sains tapi aku tak jadi pindah sebab aku nak ambik SIJIL MENENGAH AGAMA (SMA). aku pun tukarlah cita cita aku.
tiba tiba je aku nak jadi peguam. okey guys, ni serius. kali ni bukan sebab aku terpengaruh atau didedahkan tapi benda tu datang tiba tiba. sejak dari tu, aku rajin surf internet macam mana nak jadi peguam. a long journey

dan disebabkan ini, aku target 6A SPM untuk layakkan diri ke asasi undang-undang


  • LOST/ HILANG ARAH

apa yang aku target tak dapat. aku dah hilang arah lepas spm. masatu aku pening nak kemana dan masatu jugak berlambak lambak surat tawaran dari ipts. aku tengok kos kos tu tapi aku macam tak berminat. kalau aku minat pun, aku rasa tak sesuai dengan kelayakan akademik aku. akhirnya aku masuk ke FORM6 ambik STPM. 
subjek yang aku ambik :
BM
PENGAJIAN AM(WAJIB)
SEJARAH
SASTERA
MUET (WAJIB)

Aku ambik subjek tu sebab aku minat bukan sebab aku dah set cita cita aku. aku belajar, just follow the flow bak kata orang.
  • SAINS POLITIK, INTERNATIONAL RELATIONS & STRATEGIC STUDIES
aku minat subjek pengajian am masa dekat form6 dan cikgu aku suggest aku sambung dua(salah satu) kos tu. aku dah start google pasal kos ni. FUHHH RUPANYA KOS NI DEKAT TOP5 UNIVERSITI DALAM MALAYSIA, UM DAN UKM. AKU DAH START GOYAH MASATU. 
aku tanya member aku yang dah sambung ijazah dalam kos ni, dia cakap :
kalau english tak strong jangan ambik. make sure betul betul minat, jangan ingat pandai pengajian am, pandai jugak kos ni
fuhhhhhh
aku memang minat sangat dengan kos ni. aku pun suka kerjaya dalam kos ni


  • IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN BAHASA MELAYU
  • IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN BIMBINGAN DAN KAUNSELING 
okey ni cerita masa nak isi UPU. Aku sebelum ni tak pernah terfikir atau plan pun nak ambik pendidikan. masa nak isi upu tu tiba tiba hati aku tergerak nak isi dua kos ni. aku percaya ALLAH yang gerakkan hati aku. 
aku pun ada letak dua kos yang aku minat tu tapi pilihan bawah bawah. 
oh ya, aku pernah update pasal pengalaman aku pergi interview kos ni

UJIAN MEDSI : UJIAN MEDSI
INTERVIEW : INTERVIEW UPSI
KEPUTUSAN : KEPUTUSAN UPU

  • AND NOW HERE I AM
alhamdullilah. Allah itu MAHA BIJAKSANA, ALLAH MAHA MENGETAHUI, ALLAH PERANCANG TERBAIK. 
aku pun tak sangka akhirnya ke sini. 

bagi aku, semua cita cita tu tak pernah terkubur tapi tu semua memori. memori yang aku nak simpan sampai bila bila...lagi lagi bila excitednya aku bercakap soal cita cita yang aku minat.

kadang-kadang, aku rasa kesian bila tengok orang lain terpaksa tukar cita cita sebab tentangan dari keluarga, masalah kewangan, kesihatan dan masalah lain. cita cita aku tak pernah ditentang walaupun dulu pernah nak jadi model, pilot dan doctor which is kos yang sangat tinggi (keluarga aku tak kaya, mungkin masa tu mak ayah aku tahu yang aku akan tukar cita cita)

untuk yang tengah belajar dalam kos bukan pilihan sendiri tu, jangan give up okey. restu mak ayah tu ada,insyallah semua dipermudahkan.

untuk yang takde rezeki nak sambung belajar, it is okey dear. masih banyak lagi goals yang korang boleh kejar. jangan rendahkan diri sendiri.


so guys, kalau korang tak kisah komen lah apa cita cita korang dulu dan kat mana korang sekarang ? maksud aku, dalam haluan tu lagi atau sudah menyimpang ke jalan lain. 

oh ya, SIJIL MENENGAH AGAMA (SMA) ni peperiksaan besar untuk kami form4 yang sekolah agama atau nama sekolah SEKOLAH AGAMA MENENGAH. (untuk negeri selangor, negeri lain aku taktahu)
peperiksaan ni guna sillabus al-azhari, maksudnya semua dalam bahasa arab. jawab subjektif
ada 10 subjek yang kami kena ambik. subjek spm masa form4 tetap kami ambik dan ditambah pulak dengan subjek SMA ni jadi tahun tu kami belajar 20 subjek. 
silibus alzahri ni dari form1 kami ambik tapi periksanya masa form4.
kalau result power, boleh sambung STAM.
STAM ni setahun je, lepas spm serupa stpm lah...kena pergi sekolah. lepas stam boleh ke degree

bye. selamat malam. kalau tak faham apa apa boleh tanya aku kat komen okey



Thursday, 4 October 2018

Bermula dari "HI' Akhirnya Terjatuh Cinta Dengan Suami Orang


Hi ? Buat Apa Tu ? Awak Dah Makan ? Boleh Berkenalan ? Awak ni comel la

Tu sebahagian dari msej-mesej yang kerap aku terima di Messenger Facebook. Kalau dah mesej sedemikian rupa, confirm lah dari lelaki. Dan paling buat aku terkejut ialah 45% ialah lelaki yang dah berpasangan. Terpampang gambar gambar bersama dengan pasangan masing masing di profile picture ataupun cover photo. Ada tu yang dah mendirikan rumah tangga, yang dah ada anak pun ada nak "jual minyak". Kononya nak test power market diri sendiri puihhh lah

Aku ni takdelah prajudis sangat tolak semua perkenalan di internet tapi aku ada standard sendiri. Hak orang aku taknak kacau, buat apa nak cari masalah kan ? Kalau setakat like gambar, status atau komen tu aku boleh terima lagi ni kalau dah sampai "jual minyak" AGAK AGAKLAH. sedar diri sikit braderrrr ! Dah tahu kan status diri sendiri, ada hati nak try anak dara orang. Not my taste okey. To be honest, aku memang menolak perkenalan dari orang-orang sebegini. 

Lagi satu, yang jenis reply story orang "nak sikit boleh" dekat gambar makanan pun bagi aku sangat menjengkelkan. Maksud aku jenis lelaki yang aku cakap dekat atas tadi. Dia jadi annoying sebab lelaki tu dah berpasangan tapi still nak try perempuan lain. Kalau nak tanya apa apa, komen sajalah tak perlu nak message mintak nombor bagai, nanti kang lain pulak jadinya ! Tapi aku tak faham kenapa ada gadis-gadis yang tak kisah melayan "HAK SEORANG ISTERI" 
Dalam erti kata lain, tak kisah nak melayan suami orang. Kawan aku pun ada yang terjebak dengan percintaan ni. Astagfirullah

Aku pernah tanya dia, kenapa dia boleh terjebak dalam hal ni. Dia cakap ;
mula mula si lelaki tu banyak bagi nasihat, petua dan tunjuk ajar dalam kehidupan. Dia caring sangat. Lepastu kami jadi adik beradik angkat. Dari perkenalan di alam maya, mula berani mengatur langkah untuk pertemuan secara realiti. Pertemuan penyatuan antara dua jiwa katanya. Bila dah berjumpa, hati mula terpaut dengan bait bait romantik yang dilontarkan oleh si dia. Bermulalah episod cinta atau lebih tepat "kekasih gelap" biarpun si dia perut boroi dan sudah terlihat jelas garis garis penuaan di wajahnya, pejamkan mata sahaja ! yang penting hati suka sama suka. bagi aku dia lah lelaki terbaik.

Tu antara apa yang kawan aku cerita yang dah terjebak cinta suami orang. kawan aku ni bukan tak lawa, cantik orangnya. Ramai lelaki sebaya yang nak kan dia, tapi dia tolak sebab hati dah terpaut pada cik suami orang. 
katanya, suami orang ni lebih memahami, matang dan kewangan yang stabil kalau nak dibandingkan lelaki lelaki yang sebaya dengan kami. Selain cantik, kawan aku ni jugak pandai tapi tu lah.......... hmmm aku taktahu macam mana nak cakap. 

aku pernah tanya dia "tak kisah ke dia dah keluarga sendiri ?"
jawabnya : aku tak kisah, yang penting aku dapat kasih sayang dari dia, jejaka idamanku. peduli apa aku dengan semua tu. 

aku geleng kepala bila mendengar jawapan dia. aku sebenarnya kenal dengan anak si kekasih gelap kawan aku. anak sulung dia lebih tua dari kami. Tapi tak sampai hati pulak nak bagitahu. 
Kalauu aku terus berdiam diri, macam bersubahat pula kan ? Alaaaaa...... apa nak buat ni 
Aku buntu.

Alahaiii..... sampai ke sini pulak cerita aku, sampai kekasih gelap pula. Pokok pangkalnya dari diri sendiri. Diri sendiri yang kena kawal penggunaan "chatting".Sebabtu aku memang tak berminat nak berkenalan dengan hak orang. biarlah kita digelar sombong, daripada perampas. betul tak ? Sebenarnya banyak lagi kisah macamni jadi zaman sekarang, korang boleh tengok kat Facebook. Berlambak. Kalau rasa nak baca masalah masalah macamni boleh taip "KISAH RUMAH TANGGA" dekat Facebook. boleh membawang sekali dekat situ hahaha
 Siapa siapa pun taknak pasangan terlibat kes macamni. Nauzubillah. Semoga kita semua dijauhkan.

Sekarang ni, korang rasa patut tak aku bagitahu je anak kekasih gelap kawan aku tu mengenai hubungan terlarang ni? tapi bagaimana caranya ? aku takde bukti selain apa yang kawan aku cerita. HELP ! 


Saturday, 29 September 2018

15 Random Questions & Free Gift For You ! [PART 1]


Hi guys. Hari ni aku nak buat questions and answer. Semua soalan ni random je dan aku akan jawab soalan dalam bahsa melayu sebab aku tak pandai sangat dalam bahasa inggeris tapi aku akan cuba. aisyah cuba okey

1. If you didn't have to sleep, what would you do with the extra time ?
- just listen to a song or watch some videos
2. What hobby would you get into if the time and money weren't an issue ?
-travelling, hiking
3. What would your perfect room look like ?
-i will insert the pictures below
4. What fictional place would you most like to go
-willy wonka's factory
 5. What job you will be teribble at ?
-artist
6. When was the last time you climbed a tree ?
-when i was 9 years old i think
7. If you could turn any activity into an olimpic sport, what would you have a good chance at winning medal for ?
sleeping watch a movie while eating hahaha

8. What is the most annoying habit that people have ?
-suka buat lawak hambar
9. What job do you think i am really good at ? 
 -blogwalking
10. What skill would you like to master ?
-Silat
11. What would be the most amazing adventure to go on ?
-campfire
 12. If you had unlimited funds to build a house that you would live in for the rest of your life, what would the finished house be like ?
13. What's your fav drink ?
-milo ais
-orange juice
-mineral water
14. What songs have you completely memorized ?
-asmaradana
-menghapus jejakmu
-bila nak saksi
and many more !!!
15. Are you usually early or late ?
-early

Yeayyyy i am done my part. sekarang ni aku pulak nak tanya korang 3 soalan ;
1. apa benda paling haram yang pernah korang buat ?
2. apa yang buat hidup korang bermakna ?
3. apa yang korang takut orang lain tengok bila nampak korang ?
komen jawapan korang kat bawah. jawapan paling rare aku akan bagi "hadiah" dari aku. tapi hadiah simple jelah.

Sunday, 23 September 2018

Jadilah Peniaga Yang Profesional ! Jangan Terlampau Nak...


isyyy geramnya aku. Ni nak cerita pasal kawan aku yang kena block dekat facebook aku semalam. Mana nya tak kena block kalau dah annoying. sebenarnya tak sampai hati pun nak block tapi aku rasa terpaksa.

citernya macamni, dia merupakan peniaga online ataupun "dropship" produk dalaman suami isteri. aku taktahu lah produk tu kategori apa, nanti aku upload gambar dekat bawah ni...
oh ya,kawan aku ni belum berkahwin ya. Dia join dropship ni sebab nak tambah pendapatan. Baguslah tu kan

Yang tak bagusnya strategi marketing dia. Dia promote jualan dia guna akaun personal facebook, bukan page. Masalahnya, dia post hampir setengah jam sekali produk dia tu ! Hari hari okey dia buat macamtu. Bila aku tengok profile dia, penuh dengan barang niaga dia. Paling aku tak tahan, setiap kali dia pos lah dia nak tag aku. 

Nak dijadikan cerita, disebabkan aku dah start rasa annoying so aku pun ambik keputusan untuk unfriend je dia. Fuhh lega sikit walaupun rasa serba salah. 
Esoknya, dia add aku balik
aku teragak agak nak accept atau tak. aku biarkan dulu dan main facebook macam biasa.
lepas 4jam, dia pm aku

"kenapa kau unfriend aku ? taknak support member berniaga ke ? melayu tolong melayu la"
Fuh berapi aku masatu. Rasa nak maki pun ada jadi aku ambik keputusan block terus. sebelum tu aku memang dah fikir yang block je lah cara paling terakhir.
Selamat tinggal memberku. semoga bisnes makin kencang

okey, ni aku tunjuk gambar produk tu

actually, gambar ni bukanlah produk yang kawan aku jual tu, produknya lebih kurang macamni. terutamanya ayat pengiklanan dia.

sumber : google



another reason aku block dia is iklan separuh lucah ni. ni contoh je tau, bukan produk yang kawan aku jual tu. bayangkanlah iklan macamni lalu setiap 30 minit kat new feed aku. mana boleh tahan weh ! aku pulak yang rasa malu

sebabtu aku tak rasa rugi kalau aku block dia. aku blockdia dekat facebook tak bermakna aku putus kawan dengan dia


aku ni bukan apa, yelah guna profile personal akaun kan..mesti friendlist kita tu nak baca mengenai diri kita jugak, bukan nak tengok barang jualan je. kalau nak tengok barang jualan, baik kami ke page atau web terus. Bagi aku lah kan, dalam pada kita promote jualan kita, selitkan jugalah dengan lifestyle. Jangan terlampau kejar sale !

Bila terlampau kejar sale, setiap jam post produk kita tanpa diselangi benda benda lain orang akan menyampah. Dalam dunia bisnes ni, kita kena jaga hubungan kita dengan orang lain. perkara paling penting. Jangan sampai orang menyampah dengan kita, kalau orang meluat macam mana nak kembangkan bisnes ? aku ni bukanlah pandai sangat dalam bisnes api bagi aku ni common sense je. orang lain pun berniaga, tapi diorang takde lah pulak nak over macamtu sekali.

Note : aku bukan taknak support member tapi dia kena belajar dulu cara nak meniaga.

Buat pembaca yang ada terbuat macam ni dekat facebook, tolong perbetulkan balik. cara tu salah. harap korang dapat pengajaran dari cerita aku ni





                                                                                               


Thursday, 20 September 2018

PERCUTIAN IDAMAN. Realiti Atau Fantasi ?

isyyy.. tak best betul lah aku ditinggalkan dek kawan aku yang sedang bergembira holiday ride to Thailand tu. Esok kawan aku nak pergi shopping dekat sana.. Uwaaaa jeles betul aku tak dapat follow. bukannya apa, aku ada banyak alasan kenapa tak ikut. Jadi aku pun blogwalking nak hilangkan rasa sunyi tu tapi nampak ramai pulak blogger yang travel. Untungnya

Bagi aku, travel tu memang bagus. Sangat sangat bagus. Aku sendiri pun ada percutian idaman aku

1. Percutian Perkhemahan Di Hutan Belantara
Aku sukakan alam semula jadi, bunyi-bunyian cengkerik dan bunyi serangga lain. bagi aku bunyi bunyi tu bagaikan muzik yang menjadi halwa telinga aku. aku sukakan cabaran thats why sampai sekarang pun aku masih lagi simpan cita cita aku yang satu ni. Tapi, aku tahu sebelum nak jadi "backpacker" yang bercuti di kawasan hutan, persediaan rapi dari segi ilmu, kelengkapan peralatan, makanan dan persediaan sangat penting. Aku sekarang makin banyak baca blog travelers yang selalu buat perkhemahan di hutan belantara ni untuk aku sedut ilmu yang diorang share dan pengalaman diorang. 

2. Percutian Atas Kapal Mewah
percutian atas kapal ni memang mahal tapi pengalaman tu sangat berharga. dapat merasa sekali seumur hidup pun jadilah. tapi lagi best kalau dapat "honeymoon" dekat sini baru romantik hahahaha ! 
"ke hadapan bakal suamiku yang tercinta, marilah kita bersama berdua bekerja keras untuk realisasikan impian bakal isterimu yang tersayang ni"

3. Jelajah Eropah

aku memang teringin sangat nak ke negara eropah, aku nak tengok budaya rakyat dan seni reka bentuk bangunan kat negara eropah. aku takde spesifikkan negara mana sebab aku tak kisah pun mana mana asalkan benua tu.
masa aku dekat form6, cikgu pengajian am aku ada cerita pengalaman bercuti dekat eropah. i'm amazed. sejak dari situ aku tanamkan niat nak ke sana. tapi aku sebenarnya kalau ke negara orang, aku teringin nak ke kampung kampung bukan bandar bandar.

aku yakin semua orang pun mesti ada percutian masing-masing. Percutian ni jadi realiti atau fantasi tu teletak pada diri sendiri dan rezeki.

Jadi, apa percutian idaman korang ?
berjemur di pantai ? atau sama je macam aku ? boleh komen sini, mana tahu jumpa orang yang sama minat ke boleh ajak bercuti sama sama

selamat malam korang.

Sunday, 16 September 2018

Masalah Tumit Pecah ? Guna Bawang Je


Dah lama pulak tak melawat ke Sabak Bernam...Tiba tiba rasa rindu pulak dengan suasana dekat sana. So aku pakat dengan bekas housemates aku nak ke sana naik motor sekali dengan ambil sijil STPM dekat sana. Walaupun jauh dan panas naik motor tapi belasah je lah...

Selesai urusan kami dekat sekolah, kami melawat ke rumah seseorang yang kami gelarkan dia "ibu". Ibu menjamah kami dengan nasi lemak. jimat sikit duit kami masa tu. Lepas tu kami terus gerak ke Sungai Besar sebab diorang nak lepak lepak dekat kfc. Dekat KFC pun masing masing order makanan ringan ringan je sebab dah kenyang makan tadi. Lepastu diorang ajak jalan jalan sungai besar nak tengok tengok baju katanya. Jadi aku pun ikutlah sebab aku taknak ride sorang sorang perjalanan balik tu.

Ah sudah ! Kaki aku dah start sakit sebab pakai kasut yang tak sesuai dan banyak berjalan. Biasalah perempuan kalau dah window shopping tu. Aku cakap dekat kawan aku, "weh aku sakit kaki ni, risau lah tumit pecah" tapi kawan aku cakap "kalau pecah, guna je bawang putih"

Kawan aku share tips Macam Mana Nak Atasi Masalah Tumit Dengan Bawang Putih :
  1. ambil tiga siung bawang putih dan kupas kulit luarnya
  2. tumbuk sampai halus, kemudian titiskan air(sikit) sampai halus
  3. sapukan dekat tumit yang pecah pecah. biarkan semalaman
  4. di pagi hari, bersihkan tumit dengan air sejuk. kemudian sapukan madu as losyen
Tu tips yang aku dapat share dekat sini. harap bermanfaat

Lepas dah penat berjalan, kami semua pun balik. aku tak beli apa apa sebab aku tengah catu duit, kawan kawan aku yang banyak beli. 

Thursday, 13 September 2018

TOLONG ! Betul ke Aku Akan Muflis ?


Hi ! Rakan rakan internet ku apa khabar ?
Amboi tajuk entri kemain hahahaha ! betul lah tajuk tu, aku akan muflis kalau perangai shopholic ni aku tak control.

Dekat bawah ni aku nak tunjukkan apa yang aku aim nak beli untuk bulan ni. Jangan risau, bukan jenis harga beribu ribu, seratus pun tak sampai setiap satu ni.




Aku takde lah sampai nak beli tiga tiga ni tapi aku tak boleh pilih mana satu paling lawa untuk dibeli. aku nak beli satu atau dua je. bolehlah buat pergi kenduri kenduri 

RM35
RM10



isyyyy aku makin kemaruk............. huwaaaaaa 
macam mana nak berjimat cermat kalau perangai suka shopping ni sukar untuk di control ? Mak Ayah aku dah start komplen katanya perangai suka shopping ni makin parah dan bahaya kalau tak dibendung. Ikut perangai siapa pun taktahu. Part ni memang aku akui yang aku dah makin kemaruk ! 
Nasib baik lah sekarang ni dah ada income sendiri kalau tak, boleh muflis mak ayah aku kan ? 

Semalam aku keluar dengan seorang kawan baru... opsss dating ke ? Hahahaha takde lah saje lah pergi melepak. Yelah dah takde mende nak dibuat, tiba tiba si dia ajak pergi keluar makan...Haaa aku on
Dah habis makan mulalah nak lalu Watsons. Aku ni memang jenis kalau dah lalu watsons tu tak boleh kalau tak masuk, boleh berbuih mulut aku depan tu nanti. Dah masuk dalam tu mula lah nak window shopping.

Ehhh...Ehhh mata aku terpandang sesuatu yang menarik ! Maybelline ! Terus kaki aku melangkah ke bahagian foundation dengan harapan hendak membeli foundation yang aku selalu pakai. Tapi pandangan mata aku tersagat dekat bahagian syampoo, perfume dan skincare. 
Lantas aku pun berkata OO LA LA 



Si dia nak belikan untuk aku, mana mana yang aku nak. Aku senyum je. Bukan tak suka di offer sebegitu rupa, tapi kami kan baru kenal. Aku taknak macamtu. Aku bukan macam perempuan lain yang sewang-wenangnya mintak itu ini dekat mana-mana lelaki. Dan aku cakap dekat dia, "Takpelah, lain kali je. Terima kasih"

Takutlah terhutang budi kang tergadai body. Oppsssss ! 

oh ya, apa wishlist korang untuk bulan ni ?