TIPS UNTUK ORANG PELUPA

By aisyah elsa - 2/01/2019 10:00:00 am


Hai. Assalamualaikum dan salam jumaat.
sudahkah anda membaca surah al-kahfi di agi yang penuh barakoh ini?

hari ni aku cuma nak share some useful untuk orang yang pelupa macam aku atau lebih tepat careless person. 
ya, careless person

pernah tak korang alami satu situasi korang nak settle kan benda penting, tapi ada je benda yang tertinggal lah, tak siap lah, tercicir lah ? padahal benda tu penting gila. haaa  kalau engkorang pernah ada pengalaman tu banyak kali, tu maksudnya korang adalah seorang yang careless person (sorry kalau memandai)

to be honest, aku pun pernah alami nya. 

semalam, aku kena pergi bank islam untuk bukak buku akaun memandangkan upsi paksa dan aku pun takpernah ada, so kena lah pergi.
THE PROBLEM IS, AKU LUPA BAWAK IC. FUHHHH nak gugur jantung aku masatu time aku nak cakap kat ayah yang aku tak bawak ic dan purse.
yelah, benda penting macamtu pun boleh tertinggal kan?

jadi, aku jadikan ni satu pengajaran so next time benda ni takkan jadi lagi.

ni antara tips aku :
  • buat checklist
  • semak banyak kali
  • suruh orang lain ingatkan
  • buat persediaan awal
buat yang ada masalah macam senang lupa, korang try dulu 4 tips ni.

1. buat checklist

korang mesti tulis dulu dekat mana mana apa yang perlu korang buat. tulis kemas kemas okey dan tulis segala detail. ataupun kalau korang nak lagi teratur, sila tulis dalam planner. sebab biasanya planner ni memang datang dengan design yang akan mudahkan cara kita menulis dan design yang kemas. so dari situ, kita sentiasa berada dalam "jalan" yang betul.
and then, bila dah settle satu perkara, sila tick okey. barulah nampak macam korang ni seorang yang teratur walaupun skema hahahahaha

2. semak banyak kali

bagi aku ni satu benda yang paling penting lagi lagi kalau melibatkan barang barang yang perlu korang bawa dan keselamatan. kalau jenis yang senang pelupa tu silalah rajinkan diri anda untuk semak 3-4 kali supaya takde langsung barang yang tertinggal. mula-mula memang leceh tapi ni untuk kebaikan jugak kan? sanggup ke nak patah balik kalau ada barang yang tertinggal? tanya diri sendiri soalan tu tiap kali kalau korang rasa dah cukup check sekali je

3. suruh orang lain ingatkan

aku suka guna tips ni. aku akan bagitahu 2-3 orang untuk ingatkan aku dan setakat ni tips ni tak pernah fail

4. buat persediaan awal

haihhh, yang ni paling penting. kadang kadang kita terlupa bukan sebab kita memang pelupa tapi sebab rushing. betul tak ?
jadi, untuk elakkan suasana kelam kabut, better buat persediaan awal.



aku kenapa ntah ni tiba tiba macam terputus idea pulak. tadi macam banyak sangat nak type tapi semua hilang ???

takpelah, aku post gambar aku jelah kat sini hahahahaha.


  • Share:

You Might Also Like

13 Yang Hebat

  1. Biasanya, kalau org mudah lupa. depa mmg extra careful kalau bab bab tarikh and benda penting. function jugak planner hee :)

    ika datang singgah sini. https://ikashoid.blogspot.com/2019/01/book-review-kacau-by-ariff-adly.html

    ReplyDelete
  2. Checklist memang wajib ada bagi orang pelupa ni nak-nak lagi checklist benda-benda yang sangat penting dan wajib ada untuk sesuatu urusan especially kalau melibatkan pengisian borang, etc

    ReplyDelete
  3. terima kasih berkongsi tips! :)

    ReplyDelete
  4. saya pelupa jugak.. tapi saya selalu letak reminder dalam fon.. cukup masa, fon akan keluar notification suruh buat.. hehehe.. senang sikit, tak perlu nk harap bantuan orang lain.

    ReplyDelete
  5. salam ziarah... thanks..i follow back

    ReplyDelete
  6. ehehe macam mana kalo da buat list tapi lupa check ? hehe =P
    bagus ni boleh dipraktikkan dalam kehidupan seharian. kadang2 tu suka tulis kat sticky notes tampal
    la kat tempat senang nampak =D

    ReplyDelete
  7. Ye betul. Memang kena buat checklist tu utk lebih memudahkan apa-apa yg kita nak lakukan nanti

    ReplyDelete
  8. Shuya pun pelupa jugak. Paling lupa letak cermin mata dekat mana. Rasa nk menangis. Huhu

    ReplyDelete
  9. betul. Haritu purse hilang kat bawah katil rupanya.

    ReplyDelete
  10. saya pula paling fobia kalau dah keluar rumah pastu tetiba ... seterika dah tutup ke belum huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. 1, 2, 4 yang selalu saya buat. Tapi kalau nombor3, saya jarabf guna. Persediaan awal tu kadang2 dapat, tapi kadang pandai tertangguh lah pula. Hehehe nice tips sis :)

    ReplyDelete
  12. Kadang-kadang dah sedia awal,tapi masih ada barang yang terlupa😂. Selalunya memang terlupa sebab rushing bukan sebab pelupa.

    ReplyDelete
  13. Tulis semua benda dalam planner insyaAllah tak lupa. Tapi kalau lupa planner letak mana, habislah 😂

    ReplyDelete

Tinggalkan komen ? Terima kasih